Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2020

Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w roku 2021 kontynuował udział w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2020, współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Realizacja Podprogramu 2020 przyczyniła się do ograniczenia ubóstwa i aktywizacji osób oraz ich rodzin znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji z powodu niskich dochodów. 

Łódzki Oddział Okręgowy PCK objął pomocą żywnościową 4 821 najbardziej potrzebujących mieszkańców Łodzi, Zgierza, Ozorkowa i Głowna. W podziale na grupy odbiorców było: 92 bezdomnych, 1457 niepełnosprawnych, 28 migrantów oraz 3244 osób z pozostałych grup.

W podziale na wiek było: 1138 dzieci w wieku do 15 lat, 498 osób w wieku 65 lat i powyżej, 3185 pozostałych osób. W podziale na płeć było: 2449 kobiet i 2372 mężczyzn. Wydano 23 270 paczek żywnościowych o łącznej wadze 210,5044 ton. W skład paczki wchodziło 21 produktów z różnych grup towarowych: artykuły warzywne i owocowe, artykuły skrobiowe, artykuły mleczne, artykuły mięsne, cukier, tłuszcze i kawa zbożowa. Liczba osób w podziale na wysokość dochodu wyniosła: do 100% kryterium dochodowego 3480 osób, od 100 do 220% kryterium dochodowego 1341 osób.          

 

Łódzki Oddział Okręgowy PCK realizował działania towarzyszące mające na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego. Zrealizował 22 programy edukacyjne dla beneficjentów PO PŻ Podprogram 2020, które miały na celu zapoznanie
z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności. Działaniami objęto 5294 osób w tym 2964 kobiet i 2330 mężczyzn. Dwa programy były kierowane do dzieci, które zdobyły wiedzę na temat roli warzyw i owoców w ich codziennej diecie.