Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2021 Plus

Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w roku 2023 kontynuował udział w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2021Plus współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD).

Realizacja Podprogramu 2021 Plus przyczyniła się do ograniczenia ubóstwa i aktywizacji osób oraz ich rodzin znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji z powodu niskich dochodów. Łódzki Oddział Okręgowy PCK objął pomocą żywnościową 3868 najbardziej potrzebujących mieszkańców Łodzi, Zgierza, Ozorkowa, Głowna. W podziale na grupy odbiorców było: 57 bezdomnych, 1121 niepełnosprawnych, 119 migrantów oraz 2571 osób z pozostałych grup. W podziale na wiek było: 964 dzieci w wieku do 15 lat, 373 osób w wieku 65 lat powyżej, 2531 pozostałych osób. W podziale na płeć było: 1953 kobiet i 1915 mężczyzn. Liczba osób w podziale na wysokość dochodu wyniosła: do 100% kryterium dochodowego 2892 osób, od 100% do 235% kryterium dochodowego 976 osób. Wydano 6 819 paczek żywnościowych o łącznej wadze 46,0296 ton.

W skład paczki wchodziło 6 produktów: powidła śliwkowe, makaron jajeczny świderki, mleko UHT, szynka mielona wieprzowa, cukier biały i olej rzepakowy.

Łódzki Oddział Okręgowy PCK prowadził działania w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Zrealizował 12 programów edukacyjnych i 4 warsztaty dietetyczne, które miały na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności. Działaniami objęto 337 osób.