Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2021

Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża w roku 2022 kontynuował udział w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2021, współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD).

Realizacja Podprogramu 2021 przyczyniła się do ograniczenia ubóstwa i aktywizacji osób oraz ich rodzin znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji z powodu niskich dochodów. Łódzki Oddział Okręgowy PCK objął pomocą żywnościową 5083 najbardziej potrzebujących mieszkańców Łodzi, Zgierza, Ozorkowa, Głowna oraz uchodźców z Ukrainy. W podziale na grupy odbiorców było: 83 bezdomnych, 1421 niepełnosprawnych, 805 migrantów oraz 2774 osób z pozostałych grup. W podziale na wiek było: 1225 dzieci w wieku do 15 lat, 522 osób w wieku 65 lat powyżej, 3336 pozostałych osób. W podziale na płeć było: 2651 kobiet i 2432 mężczyzn. Liczba osób w podziale na wysokość dochodu wyniosła: do 100% kryterium dochodowego 3959 osób, od 100% do 220% kryterium dochodowego 1124 osób. Wydano 13654 paczek żywnościowych o łącznej wadze 106,7784 ton. W skład paczki wchodziło 10 produktów z różnych grup towarowych takich jak: artykuły warzywne i owocowe, artykuły skrobiowe, artykuły mleczne, artykuły mięsne, cukier, tłuszcze.

Łódzki Oddział Okręgowy PCK prowadził działania w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Zrealizował 20 programów edukacyjnych i 2 warsztaty dietetyczne, które miały na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności. Działaniami objęto 590 osób. Trzy programy kierowane były do dzieci, które zdobyły wiedzę na temat roli warzyw i owoców w ich codziennej diecie.