Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża kontynuował udział w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018, współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Realizacja Podprogramu 2018 przyczyniła się do ograniczenia ubóstwa i aktywizacji osób oraz ich rodzin znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji z powodu niskich dochodów. Łódzki Oddział Okręgowy PCK objął pomocą żywnościową 4810 najbardziej potrzebujących mieszkańców Łodzi i Zgierza. W podprogramie wydano 26 978 paczek żywnościowych o łącznej wadze 249,4376 ton.
Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmował 21 artykułów spożywczych z różnych grup towarowych, o łącznej wadze około 49 kg:
1. Artykuły warzywne i owocowe:
2. Artykuły skrobiowe:
3. Artykuły mleczne:
4. Artykuły mięsne:
5. Cukier
6. Tłuszcze:
7. Dania gotowe:
Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża realizował działania towarzyszące mające na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego. ŁOO PCK przeprowadził dla osób korzystających z pomocy żywnościowej 22 działania towarzyszące w tym: 10 programów edukacyjnych, 10 warsztatów dietetycznych i 2 warsztaty kulinarne. W działaniach wzięły udział 234 osoby, w których chętniej uczestniczyły kobiety, stanowiły one 76,92 % wszystkich osób. Osoby niepełnosprawne stanowiły 26,92 % a dzieci 19,66 %. Programy edukacyjne miały na celu zapoznanie z piramidą zdrowego żywienia. Na jej przykładzie obrazowo przedstawiono jakie produkty należy spożywać w odpowiednich proporcjach i jak ważna jest aktywność fizyczna. Na warsztatach dietetycznych beneficjenci dowiedzieli się w jaki sposób można komponować zdrowe i tanie posiłki wykorzystując produkty z PO PŻ. Warsztaty kulinarne były kierowane do najmłodszej grupy wiekowej. Dzieci samodzielnie przygotowywały koktajle owocowe i kanapki z użyciem dużej ilości świeżych warzyw.