Podprogram 2018

Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2018

Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża kontynuował udział w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018,  współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD).  Realizacja Podprogramu 2018 przyczyniła się do ograniczenia ubóstwa i aktywizacji osób oraz ich rodzin znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji z powodu niskich dochodów. Łódzki Oddział Okręgowy PCK objął pomocą żywnościową 4810 najbardziej potrzebujących mieszkańców Łodzi i Zgierza. W podprogramie wydano 26 978 paczek żywnościowych o łącznej wadze 249,4376 ton.

Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmował 21 artykułów spożywczych z różnych grup towarowych, o łącznej wadze około 49 kg:

1. Artykuły warzywne i owocowe:

  • groszek z marchewką 3,6 kg
  • fasola biała 3,6 kg
  • koncentrat pomidorowy 1,6 kg
  • buraczki wiórki 1,05 kg
  • powidła śliwkowe  1,8 kg

2. Artykuły skrobiowe:

  • makaron jajeczny 4,5 kg
  • makaron kukurydziany bezglutenowy  0,5 kg
  • ryż biały 3 kg
  • kasza gryczana 1,5 kg
  • herbatniki maślane 0,8 kg 

3. Artykuły mleczne:

  • mleko UHT 7 l
  • ser podpuszczkowy dojrzewający  2,4 kg

4. Artykuły mięsne:

  • szynka drobiowa 3 kg
  • szynka wieprzowa mielona 2,1 kg  
  • pasztet wieprzowy  0,64 kg
  • kabanosy wieprzowe 0,36 kg
  • filet z makreli w oleju 1,7 kg

 5. Cukier

  • cukier biały 4 kg
  • miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg

6. Tłuszcze:

  • olej rzepakowy 4 l   

7. Dania gotowe:

  • gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg

Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża realizował działania towarzyszące  mające na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego. ŁOO PCK przeprowadził dla osób korzystających z pomocy żywnościowej 22 działania towarzyszące w tym: 10 programów edukacyjnych, 10 warsztatów dietetycznych i 2 warsztaty kulinarne. W działaniach wzięły udział 234 osoby, w których chętniej uczestniczyły kobiety, stanowiły one 76,92 % wszystkich osób. Osoby niepełnosprawne stanowiły 26,92 %  a dzieci 19,66 %. Programy edukacyjne miały na celu zapoznanie z piramidą zdrowego żywienia. Na jej przykładzie obrazowo przedstawiono jakie produkty należy spożywać w odpowiednich proporcjach i jak ważna jest aktywność fizyczna. Na warsztatach dietetycznych beneficjenci dowiedzieli się w jaki sposób  można komponować zdrowe  i tanie posiłki wykorzystując produkty z PO PŻ. Warsztaty kulinarne były kierowane do najmłodszej grupy wiekowej. Dzieci samodzielnie przygotowywały koktajle owocowe i kanapki z użyciem dużej ilości świeżych warzyw.