Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża kontynuował udział w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2019, współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Realizacja Podprogramu 2019 przyczyniła się do ograniczenia ubóstwa i aktywizacji osób oraz ich rodzin znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji z powodu niskich dochodów. Łódzki Oddział Okręgowy PCK objął pomocą żywnościową 4660 najbardziej potrzebujących mieszkańców Łodzi, Zgierza, Głowna i Ozorkowa. Łącznie wydano 22 801 paczek żywnościowych o wadze 237,55 ton.
Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmował 19 artykułów spożywczych z różnych grup towarowych, o łącznej wadze około 49 kg:
1. Artykuły warzywne i owocowe:
2. Artykuły skrobiowe:
3. Artykuły mleczne:
4. Artykuły mięsne:
5. Cukier
6. Tłuszcze:
7. Dania gotowe:
Łódzki Oddział Okręgowy Polskiego Czerwonego Krzyża realizował działania towarzyszące mające na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego.
Przeprowadzono dla osób korzystających z pomocy żywnościowej 22 działania towarzyszące w tym: 19 programów edukacyjnych i 3 warsztaty dietetyczne. W działaniach wzięło udział 596 osób, w których 57,55% stanowiły kobiety, 42,45% mężczyźni, osoby niepełnosprawne 38,59%, dzieci 3,52%, osoby bezdomne 1,51% a migranci 0,84 %.